blokk címe

blokk tartalma

Programlehetőségek

Programok szűrése

Legénd

Legénd egészen aprócska, még 500-an sem élnek itt, a túraszezon alatt azonban egyre több kiránduló fordul meg a község szállásain. A falu látnivalói közül ugyanis az egyik legvonzóbb a páratlan természeti környezet. A Cserhát melegkedvelő tölgyesei és tatár juharos erdői különösen szépek, amikor felöltik őszi, színpompás lombjukat.

Drégely vára

A Börzsöny északi részén 444 méter magas sziklacsúcson emelkedik Drégely vára. Ali budai pasa 1552. július 6-án több mint 10 000 főnyi seregével kezdte meg a vár ostromát. Szondi és 146 főből álló serege a nagyerejű rohamnak megpróbált ellenállni, de rövid, öldöklő harc után a vár végül elesett. Drégelyvár a nemzeti örökség része, történelmi emlékhely.

Szondi kiállítótér és turisztikai központ

Drégely várának látogatását teljessé tevő, kihagyhatatlan programpontja a Drégelypalánkon a falu központjában kialakított, új, interaktív, jól átgondolt, látogatóbarát látogatóközpont, a Szondi Kiállítótér. A 2015 nyarán megnyílt, áttekinthető, barátságos Turisztikai Központ rendkívül gyerekbarát, rengeteg játékkal, interaktív elemmel gazdagított kiállítása könnyű, élvezetes formában mutatja be Szondi várkapitány hős korát.

Honti-szakadék

A híres pleisztocénkori őslénytani leleteket rejtő szakadék a községtől délnyugatra, az út bal oldalán található. A főútról keskeny gyalogúton jutunk a meredek falú szurdokvölgybe. A tudósok szerint az Ős-Ipoly medre volt. A szakadék, a valamikori folyómeder, pleisztocén kori ősállat maradványokban gazdag. Korallmaradványok és megkövesedett cápafogak is láthatók kőbe zárva.

Szondy alagút

A Szondy-alagút a Nógrád megyei Hont és Drégelypalánk községek között, a “Csitári-kápolna” búcsújáróhelytől alig 200 méterre délre a vulkanikus eredetű Börzsöny hegység északi pereméhez kapcsolódó “hegységperemi dombsági” öv területén nyílik, a Csitári-patak völgyének keleti oldalán, mintegy 160 méter tengerszint feletti magasságban. Feltételezhetően ezen a titokzatos alagúton jártak imádkozni a Drégely várban lakók a Csitári kápolnához.

Acsaújlaki Kastély: a magyar Versailles – luxus és szépség

Az Acsa-újlaki kastély építészeti kialakítása a középkori várjelleget hangsúlyozza. Az építtető mintaképe a régi acsai kastély. A kastély az ún. saroktornyos típusúak közé tartozik, amely megoldás a felvidéki késő reneszánsz várkastélyokra jellemző.

Tereskei horgásztó

A település határában található a 2001-ben, mesterségesen létrehozott 6,5 hektár területű horgász-tó, amely idilli fekvésének és a tiszta környezetnek köszönhetően kiváló lehetőségeket kínál mindenkinek, aki egy kicsit elvágyik a nagy városok zajos, poros, benzingőzös utcáiból.

Kétbodonyi víztározó

Megközelítés:  Kisecset és Kétbodony határán ( 500 - 500 m ) kb félúton a két falu között bekötő út vezet a tóhoz 1968-71 között árvízvédelmi tóként épült, de főként öntözésre használták. 1993 óta a Kétbodonyi He tagjainak tulajdona a 16 ha területű tározó.

Romhányi játszótér

Romhány szívében, de közel a győnyörű természeti környezethez alakítottuk ki a különböző koroszályok számára. Különleges panorámáján kívül érdekessége a drótkötélpálya is.

30 perc séta a „kertek alatt” Bánkon

Hossz: 2 km. Szintkülönbség: 20m. Az útvonal jól járható szekérutakon halad, bátran ajánlhatjuk városi kerékpárosoknak, sőt, merészebb babakocsisoknak is.

5 km-s panorámás kirándulás Bánkon a Hársas tetőn (298m)

Hossz: 5 km. Szintkülönbség: 150m. Az útvonal gyalogosan jól járható szekérutakon halad. Indulás a tó végében található nagy parkoló mögötti buszmegállótól, érkezés ugyanide.

6 km-s panorámás séta cukrászdával Bánkon

6 km-s panorámás séta cukrászdával. Hossz: oda-vissza kb. 6 km. Szintkülönbség: 100m. Ezt a sétát különösen gyermekeseknek ajánljuk, korábbi tapasztalatok szerint a kicsiket kiválóan motiválja egy cukrászdai nassolás lehetősége.

Bánk-Tereskei tó-Bánk - Teljesítménytúra nehéz terepen

Hossz: 19 km. Szintkülönbség: 382m. Az útvonal többségében erősen benőtt szekérutakon halad, vadregényes környezetben. A terep rendkívül tagolt, helyenként szurdok jellegű.

Fuss a tóhoz -hegyi félmaraton (20,1 km) - Bánk-Pusztaszántó-Felsőpetény-Bánk

Hossz: 20,1 km. Szintkülönbség: felfelé 303m, lefelé 340m. Az útvonal jól járható szekérutakon, illetve kisforgalmú aszfaltutakon halad, bátran ajánlhatjuk kirándulóknak, futóknak, városi kerékpárosoknak is.

Bánk - Nőtincsi tó - Pusztaszántói tavak - Bánkteljesítmény túra (24 km)

Hossz: oda-vissza kb. 24 km. Szintkülönbség: 330m. Az útvonal jól járható szekérutakon, illetve kis forgalmú aszfaltutakon halad, bátran ajánlhatjuk kirándulóknak, futóknak, városi kerékpárosoknak is. Indulás a falu nyugati szélén található teniszpályától, majd érkezés ugyanoda.
helykitolto kép

Gyógyfürdő - Gyügy

Az, amit Gyügy kínál az ide érkező vendégeknek, nagyon hasonló Bánk vonzerejéhez: a természet közelsége, csend és békesség, a feltöltődés lehetősége. Míg Bánk elsősorban a szórakozás (kulturális kínálat) és rekreáció területén kínál lehetőségeket, addig Gyügy a gyógyulni vágyóknak nyújt széleskörű szolgáltatásokat.
helykitolto kép

Palóc Ring - Patvarc

Remek kikapcsolódási lehetőség a 2021 nyarán megnyílt Palóc Ring, különösen a vezetés, száguldás szerelmeseinek. A FIA tanúsítvánnyal rendelkező, 1,2 km hosszú gokart pályán autóval, elektromos motorral, és kerékpárral is lehet vezetni.
1 2

3

© Bánk Község Önkormányzata - 2024