blokk címe

blokk tartalma

Programlehetőségek

Programok szűrése

Diósjenői szabadidőpark

A Szabadidőpark parkolójából indulva 5 kilométeres erdészeti tanösvény bejárására is lehetőség van. A Parkon belül egy kilométeres sétaút található, ahol tájékoztató táblák segítségével megismerkedhetünk a helyi erdők jellegzetességeivel. Az útvonal játszótereket, függőhidat, állatsimogatót, sportpályákat érint. A 4 hektáros Szabadidőparkban az erdei környezet különböző élőhelyeivel találkozhatunk: rét, vizes élőhely, cserjés, gyümölcsös, vagy növénygyűjteményi különlegességeket is megidéző ...

Nógrádsápi templom

A magyarországi falusi gótika gyöngyszeme. ​​​​​​​A Nógrádsáp fölötti dombtetőn magányosan álló, a harmonikusan a tájba illeszkedő római katolikus templom a magyarországi falusi gótikus templomok egyik legszebb példája, azon kevés műemlékeink közé tartozik, amelyek jelentősebb változtatás nélkül vészelték át az évszázadokat.

Szendehely-Katalinpuszta

Szendehely-Katalinpuszta a Börzsöny és a Cserhát kapuja. Budapestről, a fővárosi agglomeráció észak-keleti részéből, de az M0-ás körgyűrűnek köszönhetően szinte az egész ország területéről gyorsan és egyszerűen elérhető. Katalinpuszta a városi környezetben élők számára – a Budai-hegyektől és a Pilistől is alapvetően különböző, ma még kevesek által ismert Naszály-hegy lábainál – az érintetlen természeti környezet gyors elérésének lehetőségét kínálja.

Kétbodonyi horgásztó

Intenzíven telepített horgásztó, gazdag halállománnyal. Nyáron folyamatos a telepítés. Napijegy a horgásztanyánál lévő presszóban váltható. Hétvégén éjszakai horgászati lehetőség is adott.

Kétbodonyi Tájház

Kérésre a szővő asszonyok bemutatót tartanak, az 1900-as éveknek megfelelően berendezett parasztház Telefonszám: +3635355132 Cím: Kétbodony, Madách utca 62.
helykitolto kép

Romhányi történelmi emlékhely

A romhányi csata helyszíne.
Romhányból Szátok felé haladva, a falu szélén található. A 8 méter magas obeliszk tetején egy turulmadár, oldalán Rákóczi és Károlyi domború képmása, valamint az elesett katonákra emlékeztető magyar, lengyel és svéd nyelvű felirat látható.

Nagy-Kilátó

A Nagy-Kilátó melyet Nagy János és családja építtetett, a Magyarnándor fölé emelkedő "Körtvélyes-árok" környéki domboldalon helyezkedik el. Az 5 x 5 méteres alapterületű 20 méter magas építményből csodás panoráma tárul elénk.

Madách Imre emlékmúzeum

A csesztvei emlékmúzeum Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye. A múzeum korhű dokumentumokkal idézi föl Madách Imre életét és munkásságát. Személyes bútorai közt itt van a bölcsője is. A kiállításon láthatjuk Az ember tragédiája kiadásait, illusztrációit.

Kövecsesi Teréz kilátó

Csesztvéről egy táblákkal jelölt, kb. 2 km-es körséta ösvény felénél érjük el a Kövecses-hegyen a Teréz kilátót. Az ösvényt Csillagösvénynek kereszteltük, mert éjjel a csillagokra jó kilátás nyílik, kevés a fényszennyezés.

Hunnia Csipkemúzeum, Terény

Hunnia Csipkemúzeumban megismerkedhet a kézi csipkekészítés történetével, csipkefajtákkal, alkalmazási területekkel, jellegzetes csipkés tájegységekkel. A múzeum gyűjteménye családi örökség. A készítéstechnikai bemutató során kipróbálási lehetőséget is biztosítanak. Kiemelt hangsúlyt kap a Nógrád megyei gyökerű gyönyörű magyar csipke a Hunnia csipke.

Terényi Orsósmagnó múzeum

A régi idők technikája és zenéje a világ legnagyobb gyűjteményében - Orsósmagnó és analóg hangrögzítés történeti múzeum. A kiállítás egy teljes hangrögzítés-technikai bemutatót ad a látogatóknak minden olyan eszközről, amely létezett, amelyet használt a hangrögzítés világa Edison fonográfjától kezdve az analóg szalagos stúdiómagnókkal bezárólag.

Terényi gombamúzeum

Minden, ami gomba: metszeteken, festményen, grafikán, bélyegen, könyvben, tárgyakon, edényeken és amit még el lehet képzelni!

Terényi harangláb

Terény látványossága az a fából faragott bárka formájú, ökumenikus harangláb, melyet 1999 nyarán szenteltek fel. Érdekessége, hogyha a harang megszólal, minden alkatrésze mozgásba jön.

Mária-forrás, Szanda

Ismert búcsújáróhely volt az erdős domboldalban felfakadt forráskörnyék, amit az itt lévő Szűz Mária-képről Képecskének neveznek. Tíz évvel ezelőtt a szandai hagyományőrzők szorgalmazták, hogy ne merüljön feledésbe a Mária-forrás története. Kezdeményezésükre újult, szépült meg a nevezetes hely, ahol „a hegyről lehozott” fafeszület is áll.

Vár-hegyi Geológiai Tanösvény

A 3 km hosszú, körtúra jellegű tanösvény az 1976-ban védetté nyilvánított 20 hektáros Szanda Vár-hegyet fogja körül. A Szanda keleti ormáról, a Szandavár romjairól páratlan kilátás nyílik az egész Cserhátra, de a távolabbi Mátrára és Börzsönyre is.

Szandavár

Szandaváralja felől jelzett úton, körülbelül 45 perces, közepesen nehéz túrával közelíthetőek meg az 528 méter magas csúcson álló vár romjai. A felvezető út keresztezi a hegy derekán körbefutó sáncokat, melyek egy őskori földvár nyomai. Szandavár keletkezési idejét és építőjének nevét nem ismerhetjük, de első ízben egy 1301-ben kelt iratban, mint királyi vár szerepel.

Legénd

Legénd egészen aprócska, még 500-an sem élnek itt, a túraszezon alatt azonban egyre több kiránduló fordul meg a község szállásain. A falu látnivalói közül ugyanis az egyik legvonzóbb a páratlan természeti környezet. A Cserhát melegkedvelő tölgyesei és tatár juharos erdői különösen szépek, amikor felöltik őszi, színpompás lombjukat.

Drégely vára

A Börzsöny északi részén 444 méter magas sziklacsúcson emelkedik Drégely vára. Ali budai pasa 1552. július 6-án több mint 10 000 főnyi seregével kezdte meg a vár ostromát. Szondi és 146 főből álló serege a nagyerejű rohamnak megpróbált ellenállni, de rövid, öldöklő harc után a vár végül elesett. Drégelyvár a nemzeti örökség része, történelmi emlékhely.

Szondi kiállítótér és turisztikai központ

Drégely várának látogatását teljessé tevő, kihagyhatatlan programpontja a Drégelypalánkon a falu központjában kialakított, új, interaktív, jól átgondolt, látogatóbarát látogatóközpont, a Szondi Kiállítótér. A 2015 nyarán megnyílt, áttekinthető, barátságos Turisztikai Központ rendkívül gyerekbarát, rengeteg játékkal, interaktív elemmel gazdagított kiállítása könnyű, élvezetes formában mutatja be Szondi várkapitány hős korát.

Honti-szakadék

A híres pleisztocénkori őslénytani leleteket rejtő szakadék a községtől délnyugatra, az út bal oldalán található. A főútról keskeny gyalogúton jutunk a meredek falú szurdokvölgybe. A tudósok szerint az Ős-Ipoly medre volt. A szakadék, a valamikori folyómeder, pleisztocén kori ősállat maradványokban gazdag. Korallmaradványok és megkövesedett cápafogak is láthatók kőbe zárva.
1

2

3

© Bánk Község Önkormányzata - 2022