blokk címe

blokk tartalma

Hirdetmények

Koronavírus - betartandó óvintézkedések

Közzétéve: 2020-03-17

Mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyóvízzel, és/vagy tisztítsa meg alkoholos kézfertőtlenítővel!

 • hazaérkezés után
 • ételkészítés előtt és közben
 • étkezés előtt
 • WC használatot követően
 • tüsszentés, köhögés, orrfújás után
 • beteggel érintkezés előtt és után
 • állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után
 • szemhez, szájhoz, archoz ne nyúljon, ha elkerülhetetlen, csak kézmosást követően!

Minden alkalommal, amikor csak lehetőség van vízre és szappanra, mosson kezet. 

Minden kapcsolót, liftgombot, kilincset le kell óránként törölni fertőtlenítőszerrel. Lehetőleg sprayvel, amiben fertőtlenítőszer van - befújni és 3 percig hagyni (vagy klór hideg vízben - meleg víz megbontja a hatóanyagát, vagy alkohol ami minimum 75%os - Tajvaniak szerint nem elég a 70%-os sem). Van ahol a 30 percet alkalmazzák. 

Nem szabad ronggyal törölni mert az piszkos. Tiszta törlőpapírral törölni vagy egyszer használatos kendővel. Vagy csak hagyni hogy száradjon meg.

 

Szellőztessen rendszeresen!

Óránkénti 3 szellőztetés a koronavírus-fertőzés esélyét csökkenti (ha 20 percenként szellőztettek, óránkénti 3 szellőztetés felér az oltás 65%-ával. (Kínában amikor tesztelnek, állandóan szellőztetnek. Olaszországban fogorvosi rendelőkben nyitott ablakoknál kezelik a pacienseket).

Ne osszák meg a telefonjaikat és íróeszközeiket. Mossanak kezet miután a mosdóba mentek, akkor is mossanak kezet ha csak fésülködnek. A kézi fertőtlenítők ugyanis csak a vírusok, baktériumok 60%at ölik meg. 

A víz szappannal csak lemossa a vírust. Az alkohol és a klór megsérti a vírus tokját, ezáltal megöli a vírust, de nem biztos hogy 100%-osan, mert ideálisan hosszabb ideig, akár 3 percig kéne hogy alkoholos folyadékba merítsük a kezünket hogy biztosan megölje a vírust. Tehát a gyakori kézmosás a legjobb.

Otthonában tisztítsa a gyakran megérintett felületeket rutinszerűen (például: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)!

Amíg járvány van, a padlót és minden mosható felületet naponta kétszer fertőtlenítővel érdemes lemosni. Két felmosás után nem találtak vírusmintát karanténos helyen Szingapúrban. 15 mintából mindegyik koronavírus-mentes volt, még olyan szobákban is ahol a személyek súlyosabb tüneteket produkáltak.

A klór csak úgy hat ha hideg vízbe tesszük, a meleg víz reagál a klórral és nem hat rendesen, nem öli meg a koronavírust.

Ne tárgyaljanak asztalnál. Lehetőleg csak online vagy Skype-on.

Ne üdvözöljék egymást kézfogással (egyéb köszönési verziók javasoltak – pl. „namasté”).

Kerülje a nagy tömeget, zárt légterű helyiségeket!

Kerülje az érintkezés betegekkel, aki köhög, tüsszög, lázas – legyen bármilyen okból a betegsége (influenza, bakterális fertőzés, egyéb)! Gondolja meg jól, kell-e orvoshoz mennie

Köhögéskor, tüsszentéskor használjon papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobjon el! Amennyiben erre nincs lehetősége, ne kezébe köhögjön illetve tüsszentsen, hanem behajlított kar könyökhajlatába!

Amennyiben Ön beteg, tartson távolságot másoktól!

 • tartózkodjon a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől
 • lehetőleg használjon külön WC-t és mosdót
 • használjon külön étkészletet
 • használjon külön törülközőt

Használjon maszkot, ha légzőszervi tünetei vannak (köhögés, tüsszentés), ezzel védje a környezetében lévőket! Lehetőleg maszkban érkezzen az orvosi rendelőbe is, ha szükséges orvoshoz mennie.

Viseljen maszkot lehetőleg akkor is, ha emberek közé kényszerül: orvosi várótermek, bevásárlóközpontok, boltok. Ezzel Önmagát védi!

 

MUNKAHELYEK:

Kérje meg az embereket a cégnél, hogy tartsanak távolságot egymás között: 1 méter, de legjobb 4,5 méter (ugyanis 4 és fél méterre is volt fertőzés buszon Kínában. Olaszországban 2 méter távolságot tartanak az emberek egymás között amikor sorban állnak.

Ha valaki megbetegszik a cégnél, kötelezően karanténba kell menjen - vagy otthon vagy kórházba.

Minden alkalmazottat kérjenek meg hogy írják le a napi programjukat. Ez azért fontos, hogy később tudják utánkövetni hogy a koronavírusos személy kivel lépett kapcsolatba és kit kell majd karanténba küldeni és kit esetleg nem szükséges.

Legyen alternatívájuk, ha a vezető/menedzser/főnök beteg lesz.

Tegye a cég egyértelművé hogy ha megbetegszenek az alkalmazottak, akkor is fizetve lesznek, így az alkalmazottak nagyobb valószínűséggel szólnak ha a betegség gyanúja felüti a fejét.

Munkahelyeken érdemes az embereket 2-3 részletben behívni ha van rá lehetőség. Romániában 8.00-9.00-10.00 - három időpontban mennek be a emberek dolgozni, hogy a közösen együtt töltött órákat és ezáltal a fertőzés veszélyét csökkentsék.

Legutolsó kutatások (USA) kimutatták, hogy a vírus a levegőben 3 óráig lehet jelen és fertőzőképes. Ez a típusú fennmaradása a levegőben az első igazolt történet. Tehát nagyobb tömegek esetén érdemes 3 óráig elkerülni a termet. Azt is kimutatták, hogy tárgyakon 3 napig életképes (műanyag, szövet, üveg). Üvegen van ahol 4 napról is írtak – így a legveszélyesebbek: telefon, tükrök stb. 

Amikor csak lehet dolgozzanak otthonról.

Fenti információk kutatásokból, hivatalos holnapokról, és Kínában és Olaszországban, karanténba helyezett személyektől összegyűjtött protokollokból származnak.

További hirdetmények

Kommunális és zöldhulladék zsák osztás

Tisztelt Bánkiak, tisztelt nyaralótulajdonosok!
Ezúton értesítjük azon ingatlantulajdonosokat, akik ezidáig nem vették át a zöldhulladékos gyűjtőzsákokat, vagy amennyiben üdülősként a 26 db kommunális hulladék gyűjtésére alkalmas zsákhoz nem jutottak még hozzá (sem az Önkormányzatnál, sem a Szolgáltató ügyfélszolgálatain), újra lehetőséget biztosítunk azok felvételére 2024. május 18. napján (szombaton) 17.00 - 19.00 óra között az Önkormányzati Hivatal teraszán.
helykitolto kép

Görbeország kincsei - Nógrád vármegye régészete az elmúlt 10 évben

Petőfi Kulturális Program - Közösségünk kincsei vándorkiállítás.
Kiállításmegnyitó: 2024. április 29. hétfő 16 óra
Helyszín: az Önkormányzati Hivatal rendezvényterme
helykitolto kép

Helyi önkormányzati választás, nemzetiségi önkormányzati választás, európai parlamenti választás

2024. JÚNIUS 9.
Részletes tájékoztatásért látogassa meg a www.valasztas.hu weboldalt, vagy forduljon a polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodához.
helykitolto kép

Kommunális hulladék gyűjtésére alkalmas zsákok átvétele

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az idei évben azon üdülő ingatlannal rendelkezők részére, akik nem rendelkeznek hulladékgyűjtő edényzettel, a Vertical Group Nyrt. 26 db, kommunális hulladék gyűjtésére alkalmas zsákot biztosít.
helykitolto kép

„E”-emlék – a Magyar Nemzeti Levéltár pályázati felhívása felnőttek számára

A Magyar Nemzeti Levéltár pályázatot hirdet személyes és közösségi, családtörténeti vagy helytörténeti tárgyú emlékek témakörében.
A Magyar Nemzeti Levéltár nemcsak intézmények, hivatalok iratait gyűjti, hanem egyének és közösségek történeti értékű emlékeit is. A 21. században egyre gyakoribb, hogy digitális formában rögzítjük élményeinket vagy kutatásainkat, s erre szeretnénk ösztönözni az érdeklődőket is pályázatunkkal.
A pályázók közkinccsé tehetik emlékeiket, életük ...
helykitolto kép

Elmesélem 1000 szóban – a Magyar Nemzeti Levéltár pályázati felhívása diákok számára

A Magyar Nemzeti Levéltár nemcsak intézmények, hivatalok iratait gyűjti, de az egyének és közösségek, köztük a fiatalok, a 10–18 éves korosztály történeti értékű emlékeit is szeretné megőrizni.
A „Legyél krónikás!” című pályázat Elmesélem 1000 szóban programja lehetőséget nyújt arra, hogy személyes, családi, iskolai élményeitek rögzítése egykor majd a történetkutatás forrása legyen.

Bánki Törpe Óvoda - beiratkozás a 2024/2025-ös nevelési évre

Értesítjük a kedves Szülőket, hogy az óvodakötelessé váló gyermekek beíratásának időpontja a Bánki Törpe Óvodába 2024. május 6-10. között lesz.

Felhívás bölcsődei ellátás biztosítása iránti igény benyújtására

A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet 34.§ a) pontja alapján a szülő vagy más törvényes képviselő április 15-éig jelezheti a települési önkormányzat felé a bölcsődei ellátás biztosítása iránti igényét.

Álláshirdetés kéményseprő szakmunkások és betanított munkások részére

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprőipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet kéményseprő szakmunkásokat és betanított munkásokat keres.

Hirdetmény az M2 gyorsforgalmi út vízjogi létesítési engedélyéről

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató-helyettesi Szervezet Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály érdemi döntést hozott az M2 gyorsforgalmi út, Vác-Észak és Hont-Parassapuszta, országhatár közötti szakasz I. ütem Rétság elkerülő 2-es szakasz, vízjogi létesítési engedélyéről.

Elektronikus ingatlan árverés - hirdetmény

Az árverésre kitűzött ingatlan megnevezése: Kivett ifjúsági tábor
Az árverésre kitűzött ingatlan becsértéke: 65 000 000 Ft
Minimál ajánlat: 42 250 000 Ft

Rétság, Bánk és Tolmács szennyvízkezelő hálózatának kiépítésére vonatkozóan előzetes vizsgálati eljárás indul

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály által a Rétság város, valamint Bánk és Tolmács községek szennyvízkezelő hálózatának kiépítésére vonatkozó előzetes vizsgálati eljárás megindítása ügyében a környezetvédelmi hatósági eljárás megindításáról szóló KÖZLEMÉNY 2024. február 15. napjától kifüggesztésre került az Önkormányzat hirdetőtábláján, valamint ezzel egyidejűleg közzétételre került ...
helykitolto kép

Hagyományőrző kör - kézműves műhely foglalkozások

Tavaszi készülődés: Ajtókopogtató készítése - 2024. február 24. szombat 16 óra
Húsvéti díszek készítése: Tojásfestés - 2024. március 23. szombat 16 óra
Anyák napja: Gyöngyözés - 2024. április 27. szombat 16 óra
Gyermeknap: Bánki pogácsa, hűtőmágnes készítés, nyári képek készítése, festése - 2024. május 25. szombat 16 óra
helykitolto kép

Kutasd a múltad! - klubfoglalkozások

A Magyar Nemzeti Levéltár vármegyei munkatársai klubfoglalkozásokon ismertetik az online levéltári kutatás lépéseit, eredeti források és másolatok segítségével mutatják be az írott források sokszínűségét. A levéltár szakmai tanácsadói és szolgáltatói tevékenységgel is rendelkezésre áll a foglalkozásokon résztvevők számára. A felkészítés fókuszában a családtörténetkutatás és a helytörténeti kutatás (iskolatörténet, egyháztörténet, településtörténet, helyi gazdasági és társadalmi kutatások, ...
helykitolto kép

Összefoglaló Bánk településrendezési eszközeinek módosításáról

Közérthető összefoglaló Bánk község településrendezési eszközeinek – a településrendezési eszközök és az M2 autógyorsforgalmi út I. ütem Rétság elkerülő szakasz tervei közötti összhang megteremtése érdekében történő - módosításáról.
helykitolto kép

Hirdetmény a 12-553250 vadászterület Tulajdonosi Közösségének gyűlésének összehívására

Napirend:
1. Beszámoló a Tulajdonosi Közösség 2023.03.01.-2024.02.29. közötti működéséről
2. A Működési Szabályzat 6.1 fejezete alapján számított, a tulajdonosok részére a 2023/2024-es vadászati év után hektáronként kifizethető haszonbérleti díj mértékének ismertetése

Adónaptár - 2024

Határidők, adónemek, az adófizetés és adóbevallás jogcímei a 2024-es évben.

Bánk község településrendezési eszközei módosítása: környezeti vizsgálat nem készül

Bánk község - az M2 autógyorsforgalmi út I. ütem Rétság elkerülő szakasz tervei és a településrendezési követelmények, valamint a helyi építési szabályzat közötti összhang megteremtése érdekében szükséges - településrendezési eszközei módosítása ügyében Bánk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, a Bánk község településrendezési eszközei módosítására vonatkozó környezeti vizsgálatát nem készítteti el.

Igazgatási szünet az Önkormányzati Hivatalban december 27-től január 1-ig

Bánk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Borsosberény Község Önkormányzatával és Tolmács Község Önkormányzatával közösen fenntartott Borsosberényi Közös Önkormányzati Hivatalban – a Hivatal székhelyén és kirendeltségein egyaránt - 2023. december 27. napjától 2024. január 1. napjáig terjedő időszakra igazgatási szünetet rendel el.

Meghívó - a Bánki Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatást tart

Időpont: 2023. november 30. (csütörtök) 18.00 óra
Helyszín: Önkormányzati Hivatal rendezvényterme (2653 Bánk, Hősök tere 11.)

1

2 3 4 5 6 7

© Bánk Község Önkormányzata - 2024