Vissza az ÉRTÉKTÁR főoldalára  |

Bánki ételek
(kulturális érték)
(A vakarcs, azaz a bánki kelt pogácsa A bánki értéktár első kötetében került leírásra.)

 
 
A szuszkó, vagy gulyasa[1]

A krumplit meghámozzuk, összevágjuk és megfőzzük. A főzéshez annyi vizet öntünk, hogy ellepje. A krumplit nem szűrjük le, hanem összetörjük ott a vízben. Akkor keverjük bele a lisztet. Annyit, hogy teljesen sűrű legyen. Addig keverjük, amíg csak nem „szuszog”. Szétterítjük a tányéron, s zsíron sült hagymával meglocsoljuk, sóval ízesítjük. Ha nem fogy el frissen, akkor másnap kanállal kiszaggatjuk, zsírban megpirítjuk és túróval, vagy mákkal ízesítjük.
 
 

A kapusznyik

Ugyanabból a tésztából, amiből a bánki kelt pogácsa készült többféle más sütemény is készülhetett. Ha „kapusznyikot” készítettek, akkor tésztát vékonyabbra – mintegy fél centiméteresre nyújtották, majd késsel felszeletelték, kb. hatszor hat centiméteres darabokra. A tésztalapokra előzetesen, egy kis sóval megdinsztelt káposztából raktak egy-egy félkanálnyit, s széleit felhajtva apró batyut formáztak belőle. Ha pedig feltekerték hosszúkásra a káposztával együtt, akkor buktát készítettek belőle. Az ízesítés többféle is lehetett. Készítették lekvárral, túróval, dióval, magozott, cukrozott meggyel, s bármi mással.

A tészta felszeletelése 


A dinsztelt káposzta


A tésztalapocskákra kerül a dinsztelt káposzta


Sorakoznak a káposztás batyuk


Elkészült a kapusznyik

A káposzta elkészítése: A káposztát lereszeljük, besózzuk, majd zsíron megdinszteljük. Van aki kever bele borsot is, de előfordul cukrozva is. Ha valaki úgy szereti, tehet a káposzta helyett meggyet is a batyuba.

A libavéres krumpli

Amikor a október utolsó vasárnapjához, a búcsúhoz a libát megsütjük, kiszedjük a lábasból a húst, de valamennyi libazsír maradjon benne. Azon kell megsütni a vért. A megalvadt vért sütés előtt kockákra vágjuk. Csak sót rakunk rá. Megfőzzük a krumplit, összetörjük és összekeverjük. Fenséges étel! Van, aki hagymát is pirít alá. A kacsavéres krumpli is kiváló. Disznóvágáskor disznóvért is készítik így el, csak azt hagymán sütik meg, s tesznek bele majoránnát, borsot is. 

A plnyenyina

Ha a levágott tyúk kövér volt, akkor nem kell alá zsír, hanem a hájat használjuk. A hájat májjal, zúzával, valamint a hagymával együtt ledaráljuk. A hozzá való fűszerek: majoránna, só és bors. A kenyeret vízben megáztatjuk, majd jól kinyomjuk. Egy félkilónyi kenyérhez három tojás kell. Ehhez kell három máj, három zúza, két hagyma és két-három paprika. Sok zöldség zöldjét keverünk bele. Mindezt összekeverjük, s máris mehet kizsírozott tepsiben a sütőbe. 


A plnyenyina, azaz a töltelék

Előfordul, hogy nem sütik, hanem főzik a plnyenyinát. Ilyenkor lisztes kézzel gombócot formálunk a nyers, összekevert alapanyagból, majd megfőzzük azt a levesben. Ma már előfordul, hogy az alapanyagot – hogy nem kelljen meglisztezni – folpackba csavarják rudacskát formázva, s így főzik meg a levesben. Van, aki úgy mondja, hogy így még finomabb. Nem volt olyan lakodalom, mikor a főtt hús mellé ne lett volna töltelék.

A túrós lepény

A lepénynek is ugyanaz a tésztája, mint a pogácsának. Egy kilo lisztből három tepsi lepény jön ki. Az se jó ugyanis, ha túl vastag a tészta és kevés töltelék rajta. A töltelékbe kell túró, cukor, vaníliás cukor, tojás és egy kis citromreszelék. Egy kis főtt krumplit is keverhetünk bele, mert ez puhítja a megsült tölteléket. Nem szárad ki a túró. Van, aki egy kis tejfölt is rak bele. A tetejére vaníliás cukrot és egy kis fahéjat szórunk. A lepényt szokták ízesíteni fahéj helyett kaporral is.

Előfordul, hogy túró helyett félbevágott szilvát rakunk rá és ezt is fahéjjal és vaníliás cukorral szórjuk meg.


A fahéjas változat


Kaporral ízesítve


Adatközlők népviseletben a nemzetiségi találkozón


Adatközlők népviseletben a nemzetiségi találkozón


 


A főzés adatközlői:
Ivanics Istvánné (Csizmár Erzsébet, 1949)
Hugyecz Ferencné (Szikora Zsuzsanna, 1951.)
Gyurcsó Istvánné (Kovács Mária, 1955.)
Bánki történetek adatközlői: 
Ivanics Jánosné (Krisko Mária, 1921.)

Összeállította: Végh József mkl 

[1] sok helyütt gancának nevezik